Kao potrošačice mi smo dio svake transakcije (trgovine) koja se događa u Republici Hrvatskoj, Regiji i Europskoj uniji, jednom riječju na planeti. Mi smo u središtu mnogih izazova i prilika s kojima se suočava naša zemlja na gospodarskom planu kao dio globalizacije. Međutim, naš glas se često ne čuje te nas se doživljava kao slabiju stranu na tržištu. No potrošačice su regulatori tržišta.

Vizija "MEĐIMURKE", Kluba Regionalne organizacije zaštite potrošača je organizirati društvo u kojem su ljudima dostupne sve informacije te imaju pravo, kao informirani građani, na samostalan izbor roba i usluga u kojem su prava potrošačica zajamčena zakonom, a čije provođenje garantiraju institucije sistema.

Vizija za budućnost temelji se na korištenju moći i mudrosti, globalnog potrošačkog pokreta i preko udruga za zaštitu potrošačica, uključivanjem i samih potrošačica. Naša vizija uključuje otkrivanje moći potrošačica na hrvatskoj i globalnoj razini, pozicioniranje potrošačkih skupina s novim osjećajem važnosti i neposrednosti u svakodnevnim ljudskim životima.

Misija "MEĐIMURKE" Kluba Regionalne organizacije zaštite potrošača je osigurati da se naša prava kao potrošačica ne mogu nikada ignorirati, a glas potrošačica se mora čuti i poštivati! Moramo uvjeriti sve subjekte da su potrošačice korektivni faktor tržišta.

Pobornici smo prava potrošačica u Hrvatskoj i inozemstvu kako bi se pomoglo zaštititi i osnažiti potrošačice u regiji.

Cilj djelovanja "MEĐIMURKE" Kluba Regionalne organizacije zaštite potrošača je urediti hrvatsko i globalno tržište gdje potrošačice imaju pravo preispitati nepoštenu, potencijalno opasnu i neetičku praksu trgovaca i pritom je eliminirati.

Provodeći takvu strategiju u Hrvatskoj ćemo stvoriti kompletni profil potrošačica, koji se cijeni i sluša u sve globaliziranijem i digitaliziranijem svijetu. Na taj način ćemo povećati kolektivnu moć potrošačica, organiziranih u udruge te ćemo postati dio svjetskog pokreta koji će imati veći pozitivan učinak i za potrošačice u Hrvatskoj.

Strategija je zamišljena kao suradnja s udrugama za zaštitu potrošača na provođenju koordiniranih, ciljanih, nacionalnih kampanja i propagiranja koja će imati velik učinak u poboljšanju i osnaživanju potrošačkih prava u Hrvatskoj, a time i EU. To ćemo na hrvatskom tržištu provesti konkretnim akcijama i putem otvorenih stručnih foruma za donošenje politika koje definiraju prava potrošačica. Korištenjem smjernica Europskog parlamenta, Europske komisije i Consumer International-a te praćenjem detaljnih povratnih informacija udruga za zaštitu potrošača, razviti ćemo sustav zaštite potrošačica koji ima instrumente za postizanje nove razine uspjeha udruga za zaštitu potrošača i potrošačica.

Naša najveća snaga je jedinstvo hrvatskih potrošačica, naša energija, pronicljivost, stručnost i neusporediv potencijal što je temelj i okosnica onoga što možemo učiniti zajedno!

Zbog toga je omasovljenje te usmjerenost na veću usklađenost i partnerstvo između udruga za zaštitu potrošača i potrošačica u Hrvatskoj, ključna u našoj strategiji.

Zajedno ćemo postići velike promjene utjecajnim lobiranjem temeljenim na dokazima, te učinkovitim, ciljanim, lokalnim, regionalnim i nacionalnim kampanjama koje rješavaju probleme s kojima se potrošačice susreću na hrvatskom i globalnom tržištu. To ćemo postići inzistiranjem na promjenama u praksi trgovaca i postizanjem boljih ponuda i uvjeta za potrošačice.

Na taj način ćemo potrošačicama dati na značaju diljem Hrvatske što će ojačati naš utjecaj u sklopu svjetskog pokreta za zaštitu potrošača na postizanju nove razine učinka za potrošačice i veće uvažavanje našeg rada na hrvatskoj i međunarodnoj pozornici. Želimo do maksimuma povećati priliku da potrošačice rade zajedno i uče jedna od druge.

Uvest ćemo inovacije kako bismo osnažili potrošačice u čijoj su one službi. Potpunim iskorištavanjem prilika koje nam je pružilo digitalno doba, stvorit ćemo suradničku online platformu za hrvatski i globalni potrošački pokret koja će podupirati nove oblike osnaživanja potrošačica i prednosti korisnika.

Takva digitalna inovacija omogućit će hrvatskom pokretu za zaštitu potrošača, zajedno sa potrošačicama, da progovore jednim glasom na hrvatskoj i globalnoj pozornici, boreći se protiv nepravde na hrvatskom i globalnom tržištu snagom koja je potrebna da bi trgovci, bankari i političari obratili pozornost.

Platforma koju želimo stvoriti bit će i prostor gdje će potrošačice dijeliti znanje, najbolje prakse i resurse, pristupati i pridonositi istraživanju i razvijati materijale za kampanje kao i alate za digitalno osnaživanje. Bit će to platforma koja je otvorena i dostupna svakoj našoj članici, pružajući im niz mogućnosti za uključivanje u provedbu politike zaštite potrošača.

Izazov je suradnjaKrenimo zajedno raditi da bismo zaista učinili potrošačka prava najjačim agentom promjena u Hrvatskoj, za Hrvatsku zemlju informiranih i educiranih potrošača, svjesnih svojih potrošačkih obaveza i prava.

                                                                                                                                                       "MEĐIMURKA" - Klub potrošačica ROZP